Skötsel av trapphus

Att städa trappor och entréer är ett tungt och slitsamt arbete, inte minst när det är dåligt väder ute och extra mycket smuts dras in i fastigheten.

Självklart kan våra duktiga medarbetare hantera arbetsbörden, men det finns ändå en del saker du kan göra för att underlätta trappstädningen – både som fastighetsägare och privatperson.

På lång sikt ökar detta trevnaden för alla som vistas i fastigheten och dessutom kan man spara en hel del pengar genom att ha en genomtänkt och lättstädad entrélösning.

Smutsen ska stanna ute

Den första nyckeln är att så lite smuts som möjligt ens ska komma in i trapphuset. Detta låter kanske som en självklarhet, men det är lätt hänt att glömma bort att torka av skorna ordentligt i den stressade vardagen.

Som nämnts blir detta förstås svårare när det är dåligt väder, men det finns ändå en hel del man kan göra för att minimera mängden smuts i trapphuset.

Att placera en borst- eller skrapmatta skrapmatta utanför entrén fungerar utmärkt. Detta bör följas upp med en matta innanför dörren som fortsätter att borsta av och som har kapacitet för att suga upp vatten och salt. Här kan man använda en slitstark matta med ett djup­pressat mönster. Dessa är mycket effektiva när det gäller att skrapa av smuts av grövre karaktär.

Värmeslingor i marken

En lite mer avancerad lösning, för den som vill undvika att det blir blött precis utanför dörren är att installera värmeslingor i marken. Detta är något som allt fler fastighetsägare börjat med. Karuselldörrar med avtorkningszoner är en annan smart lösning.

För att underlätta rengöringen – mattorna ska rengöras med dammsugare - bör det finnas eluttag i entrén. Annars kan den som städar trapphuset bli tvungen att lyfta mattorna för att få bort grus, sand och liknande, och det blir en onödig extra arbetsbelastning.  

Nästa steg är att ha rätt golvmaterial. Plastgolv och stengolv fungerar bra i entréer och trapphus eftersom de tål vatten. Linoleumgolv och trägolv är däremot inte att rekommendera, just på grund av vattenkänsligheten.

Belysning

Det är viktigt att ha bra belysning i trapphus och entréer. Självklart för de boende i fastigheten, men även för de som arbetar där, till exempel med städningen. 200–300 lux och jämnfördelat ljus är en bra utgångspunkt för belysningen. Bra belysning är för övrigt också ett effekt sätt att motverka skadegörelse.

Belamra inte trapphuset

Något som definitivt kan störa trappstädningen är om det står barnvagnar, cyklar och annat i trapphuset. Förutom att det gör det mer svårstädat är det en säkerhetsrisk. Ett trapphus är en utrymningsväg, och det finns inte finnas några hinder för räddningspersonal från ambulans och brandkår.

Så, det var våra tips om hur man kan underlätta trappstädningen. Vi ser fram emot ett bra samarbete!

Tveka inte att kontakta oss om ni vill ha en kostnadsfri offert